dilluns, 9 de juliol del 2007

¿El dia del què?

Moltes festes majors es celebren al llarg de l'estiu, sobretot al mes d'agost. La bonança del temps i les jornades allargades per les moltes hores de sol ho permeten. N'hi ha, però, que es celebren als volts del mes de maig, just abans de la sega; d'altres, en canvi, se celebren els mesos de setembre i octubre, en finalitzar la verema. Però, es celebri quan es celebri, totes les festes majors tenen el seu "dia del gos".

En algunes comarques, l’expressió el dia del gos és el sobrenom pel qual es coneix o bé el darrer dia o bé l'endemà de la festa major. L'explicació, com qualsevol expressió popular, no és única i varia en funció del lloc d'origen. D'aquesta manera, podria fer referència a l’aprofitament que s’acostuma a fer del que ha quedat, de les viandes de festa dels dies anteriors, però també podria fer referència al fet que l'endemà del dia gros de festa major, la gent dorm fins ben tard per recuperar forces, fent que tot el poble s'impregni d'un silenci que sols els lladrucs del gossos trenquen.

Sigui com sigui, des de "El dia del gos", un programa que properament podreu descobrir a les ones de Ràdio Vilafranca, aprofitarem aquesta calma, tot i que prèvia a la nostra Festa Major, per endinsar-nos en les interioritats de la nostra festa.

Ens hi acompanyareu? Cada dimarts de 12:00 a 13:00, a Ràdio Vilafranca.

1 comentari:

Anònim ha dit...

hola a tots els del programa